бизнес растеж, порасване на бизнес

Бизнесът е като цветето – за да порасне и да се разлисти, трябва да се полива, наглежда, пресажда…Колко време му е нужно да порасне? Отговорът на този въпрос зависи от това колко време му отделяте, колко труд полагате, за да го направите по-качествен, колко отговорен сте към клиентите и по какъв начин мотивирате хората да станат ваши клиенти.

От кои пет неща никога да не го лишавате!

 1 Име/марка – брандирането, по модерен начин казано, е от съществено значение за всеки уважаващ себе си бизнесмен. Едно е хората да казват : „купих си тук едни пелени за детето“, друго е да кажат „купих „Памперс“ за детето“…Вие и вашите познати с деца по принцип така казвате, нали? А знаете ли всъщност, че думата „Памперс“ е станала нарицателно на МАРКАТА, а реално Вие купувате пелени 🙂 Има още няколко примера, с които да Ви докажем колко важно е да имате запомняща се марка – „НЕСКАФЕ“ и „КСЕРОКС“ 🙂

социални медии, присъствие в социалните медии, facebook, ywitter, linkedin, piterest, google+ Да се направи една марка работеща и запомняща се отнема време и пари, но не ги пестете – по-късно този тип инвестиция ще Ви се отблагодари! Има много начини едно име на фирма, продукт или сайт да стане познат бранд: чрез реклама в медии, чрез поддържане на добра онлайн репутация на съответния бранд, чрез споделянето му в социалните мрежи – за целта е нужно да имате добре поддържана фейсбук, гугъл + , инстаграм и прочие бизнес страница и други.

2 Корпоративна идентичност – това най-често са рекламните материали като визитки и флаери.  На тях е събрана цялата информация, която иначе трябва да повтаряте като папагал, а хората трябва да имат време да Ви изслушат. Едва ли ще им се слуша дълго за цялото съдържание на сайта Ви? визитки, визитна картичка, корпоративна идентичност А ако човека срещу Вас няма химикал да запише какви услуги или продукти предлагате? Ето защо визитките и флаерите са най-прекият път на бизнеса към клиентите. 

бизнес среща, директен контакт с клиенти, бизнес очи в очи, планьорка 3 Директен контакт с клиентите – притежанието на уеб сайт е отличен начин да се достигне до пазар, който е отвъд Вашия квартал, град, страна, а и е денонощно на разположение на хората, които търсят Вашите услуги или продукти. И все пак директният контакт с клиентите е незаменим помощник в развитието и поддържането на добро ниво на бизнеса Ви. Бизнес срещите, уъркшоповете, презентациите, изложенията и подобни бизнес събития са отлична възможност чрез директен контакт да разберете какво харесват и какво не Вашите клиенти, да сверите часовника си с конкуренцията, да анализирате пазара и да разберете какво да задържите и какво да промените като стратегия.

4 Награди за лоялни клиенти – винаги знайте, че Вашите клиенти имат нужда от ласкаене, за да не губят удоволствие за пазаруване от Вас. разпродажба, награда, бизнесНакарайте ги да се почувстват като рожденици! Това би могло да стане по много начини – безплатна доставка, бонус услуга, 50% намаление, подаръчни ваучери и прочие….Е, бъдете креативни де  – не е нужно наградките на конкуренцията да бъдат и Ваши, измислете собствени, с които да  покажете уважение и признателност  за това, че са Ви избрали.

етикет качество, 100 качествено, топ ниво, качествен продукт, качествена услуга 5 Качество! – Да даваш най-добро качество на продукт или услуга е най-добрата реклама! Колкото и да се стараете върху следването на четирите стъпки по-горе, ако качеството на предлаганата от Вас услуга или продукт е 0, то бизнесът Ви няма как да порасне, а напротив. В бизнеса грешките се наказват сурово, а липсата на качество, още повече! Хората, както обичат да препоръчват и да се хвалят, така и да „плюят“. Затова бъдете отговорни и честни и с бизнес партньорите си, и с клиентите си.